bgbg
swoosh

Brouwproces

Hoe maken we van de vier ingrediënten (water, mout, hop en gist) nou eigenlijk bier? Dit gebeurt middels het brouwproces.

Brouwen

De aangeleverde moutkorrels worden grof gemalen en vermengd met een bepaalde hoeveelheid water, afkomstig uit eigen bronnen op het brouwerijterrein. Het mengsel wordt verwarmd in achtereenvolgens de beslagketel en de brouwketel. Het basisprincipe van bier brouwen is dat de enzymen het in de moutkorrels aanwezige zetmeel omzetten in suikers. Na beslagbereiding worden de vaste bestanddelen in het brouwsel – de zogenaamde bostel – afgescheiden.
 
Na de afscheiding van de bostel blijft een vloeistof over, het zogenoemde wort. In de wortketel wordt vervolgens hop aan het mengsel toegevoegd. De hop is verantwoordelijk voor de bittere smaak van het bier. Na ruim een uur koken, worden opnieuw de vaste nog overgebleven bestanddelen, trub, afgescheiden van de vloeistof.
 
Daarna wordt het wort afgekoeld tot 8 º Celsius en voegen we een andere belangrijke smaakbepaler toe; het biergist. Elk bier heeft een eigen karakteristieke gistcultuur die binnen de Dommelsche bierbrouwerij en de Hertog Jan Brouwerij in een zogeheten reincultuur wordt opgekweekt. De gist zet de aanwezige suikers om in alcohol en koolzuur.

Nagisten

Na circa één week is het gistingsproces afgerond. Het 'jonge bier' ondergaat vervolgens nog een lichte nagisting – de lagering – van zes tot acht weken. Het bier krijgt nu zijn verfijnde smaak en karakteristieke aroma's. Het troebele bier wordt gefilterd en opgeslagen in helderbiertanks. Het verkregen heldere bier in de tanks is nu klaar om op de bierbrouwerijen te worden afgevuld in flessen, fusten, blikken en kelderbierwagens.

Afvullen

Op de brouwerij wordt bij de afvul- of bottellijnen het helderbier afgevuld in fles, blik of fust. De kelderbierwagens (voor het transport naar horecaondernemers) worden direct vanuit de helderbiertanks afgevuld. Om een idee te geven hoe het afvulproces verloopt, schetsen we hieronder het proces van het afvullen van een flesje bier.
 
De lege flessen worden op pallets aangeleverd op de brouwerij. Vervolgens laden de medewerkers van de brouwerij ze van de pallet en plaatsen zij de flessen op de band. Voordat we de flessen afvullen, worden de meermalige flessen gewassen in de spoelmachine en de eenmalige flessen gespoeld. Dit omspoelen gebeurt om het bier in een schone fles af te kunnen vullen.
 
De flessen vullen we op de bottellijn af met helderbier. In de zogenoemde carrousel van de vuller worden de flessen op druk gebracht, gevuld met helderbier en afgesloten met een kroonkurk. Dit gebeurt volautomatisch en in een hoog tempo, zodat er geen zuurstof in de flessen kan komen en het bier gevrijwaard is van elke vorm van smaakverandering.
 
Dan pas wordt de fles voorzien van het etiket. De afgevulde flesjes worden afhankelijk van de eindbestemming vervolgens verpakt in kratjes, in dozen of op trays.
 
Het hele proces staat onder controle van de kwaliteitsafdeling. Deze controleert niet alleen de kwaliteit van het bier in de fles, maar kijkt bijvoorbeeld ook of de fles goed is afgevuld en of de etiketten op de juiste plaats zitten.
 
Uiteindelijk rollen de volle kratten bier van de band, worden ze op een pallet geplaatst en vervolgens naar het logistieke centrum vervoerd. Van daar uit gaan ze naar de klant.

Anheuser-Busch InBev © 2015